Apelsin och dulce de leche


Apelsin och dulce de leche
Lindas recept på apelsin och dulce de leche tårta är beräknat till ca 8-10 bitar

Ingredienser

Dulce de leche:
1 burksötad kondenserad mjölk (ca 400 g)

Apelsinbotten:
4 st stora ägg
1,75 dl vetemjöl
0,5 msk maizena majsstärkelse
1,25 + 0,5 dl socker
0,5 msk bakpulver
en nypa salt
4 msk solros eller rapsolja
4 msk färsk pressad apelsin
1 st apelsin
1 msk rivet apelsinskal
2 st apelsiner
1 tsk vaniljsocker

Duice de leche grädde:
 1 burk de leche (400 g)
2 dl vispgrädde

Dekoration:
50 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde


Gör så här

Du leche:
Ta bort pappersetiketten från burken och lägg burken i en kastrull full med sjudande vatten vattnet måste täcka burken helt under hela koktiden! sjud vattnet ska sjuda ytters lite nästan bara bubbla till då och då till en tjock kolakräm i 2,5-3 timmar kontrollera då och då att vattnet fortfarande täcker burken en oöppnad burk med dulce de leche håller i princip hur länge som helst i kylen !
Apelsinbotten: Dela vitor och gulor i två olika skålar så att du har 4 vitor och 3 gulor spara den överblivna gulan till något annat låt dem bli rumsvarma värm ugnen till ca 160 grader sikta ner mjöl,majsstärkelse,1,25 dl socker,bakpulver och salt i en bunke vispa samman olja,äggulor,apelsinsaft,apelsinskal och vaniljsocker i en bunke sikta ner torra ingredienserna och vispa tills smeten precis går ihop vispa äggvitorna i en ren torr skål tills det bildas mjuka toppar tillsätt en matsked socker i taget (totalt 1/2 dl) och vispa tills vitorna bildar fasta toppar du ska kunna hålla bunken upp och ner utan att marängen glider ut rör försiktigt ner ungefär en fjärdedel av äggvitorna i smeten för att lätta upp smeten innan du fortsätter med resten av äggvitan då stannar luften kvar i äggvitorna fortsätt med yttligare en fjärdedel och rör sedan ner resten rör inte mer än nödvändigt det ska vara precis så att man inte ser några vita ränder av äggvitorna längre fördela smeten i två osmorda formar 15 cm i diameter grädda bottnarna i 25-30 min ta ut formarna och ställ dem omedelbart upp och ner på ett galler annars kommer de att sjunka ihop i mitten gallret gör att luften kan cirkulera runt hela formen vänta tills bottnarna är helt kalla ta sedan en kniv och dra den försiktigt längs insidan på varje form vänd på formarna och skaka försiktigt på dem för att få ut bottnarna Dulce de lechegrädde : vispa grädden hårt vispa ner dulce de leche i grädden till en slät kräm andvänd krämen direkt dekoration:värm en liten kaka med mjölkchoklad några sekunder i mikron chokladen får absolut inte börja smälta den ska bara bli en aning mjuk hyvla med hjälp av en osthyvel eller potatis skalare chokladspån på chokladkakans släta sida  sätta ihop tårtan:Dela båda bottnarna på mitten till fyra tunnare bottnar lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka bred ut ett jämnt lager dulce de lechegrädde över bottnen upprepa tills du har andvänt tre bottnar lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan ner bred ett jämnt lager dulce de lechegrädde över hela tårtan vispa grädden och spritsa ett mönster runt kanten ovanpå tårtan med en liten stjärntyll dekorera tårtan runtom med chokladspån

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0