Citron och marängtårta


Citron och marängtårta
bottnarna och citronkrämen kan förberedas i god tid men tårtan bör avnjutas inom kort från det att den lagts ihop tips! tårtan beräknas räcka till ca 12 personer

Ingredienser

Marängbottnar:
5 äggvitor
3,25 dl socker
120 g hasselnötter
1 msk potatismjöl

Vaniljkräm:
5 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
2 äggulor
1 dl socker
2,5 msk maizena
20 g rumsvarmt smör

Citronkräm:
3 ägg
1,75 dl socker
0,75 färsk pressad citronsaft
1 citron rivetskal
100 g rumsvarmt smör

Gör så här :
Marängbottnar vispa äggvitor och 13/4 dl socker till en fast maräng ca 10 minuter mal nötterna fint och blanda med 11/2 dl socker och potatismjöl spritsa eller bred ut smeten till 4 runda bottnar ca 24 i diameter på bakplåtspappersklädda plåtar grädda i mitten av ugnen på 150 grader ca 15 minuter vaniljkräm häll mjölk och grädde i en kastrull dela vaniljstången på längden och lägg i den koka upp ta kastrullen från värmen låt vaniljmjölken stå och dra 15 minuter vispa äggulor ,socker och maizena luftigt ställ kastrullen med vaniljmjölken på spisen och slå i äggsmeten under vispning låt koka upp ordentligt ta kastrullen från värmen och vispa i smöret sila krämen genom fin maskig sil täck med plastfolie ställ in i kylen citronkräm lägg ägg,socker,citronsaft och citronskal i en värmetålig glasskål vispa över vattenbad tills krämen tjocknar temperaturen ska vara 85 grader men inte mer då skär krämen sig tillsätt smöret i små klickar och fortsätt vispa till en slät kräm ta från värmen sila krämen genom en fin maskig sil täck med plastfolie och ställ in i kylen vid servering blanda citronkrämen med vaniljkrämen till en slät kräm bred ett tunt lager på bottnarna och lägg ihop dekorera gärna med en vacker blomma serveras genast

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0