Citron och marängtårta

Citron och marängtårta
bottnarna och citronkrämen kan förberedas i god tid men tårtan bör avnjutas inom kort från det att den lagts ihop tips! tårtan beräknas räcka till ca 12 personer
Ingredienser
Marängbottnar:
5 äggvitor
3,25 dl socker
120 g hasselnötter
1 msk potatismjöl
Vaniljkräm:
5 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
2 äggulor
1 dl socker
2,5 msk maizena
20 g rumsvarmt smör
Citronkräm:
3 ägg
1,75 dl socker
0,75 färsk pressad citronsaft
1 citron rivetskal
100 g rumsvarmt smör
Gör så här :
Marängbottnar vispa äggvitor och 13/4 dl socker till en fast maräng ca 10 minuter mal nötterna fint och blanda med 11/2 dl socker och potatismjöl spritsa eller bred ut smeten till 4 runda bottnar ca 24 i diameter på bakplåtspappersklädda plåtar grädda i mitten av ugnen på 150 grader ca 15 minuter vaniljkräm häll mjölk och grädde i en kastrull dela vaniljstången på längden och lägg i den koka upp ta kastrullen från värmen låt vaniljmjölken stå och dra 15 minuter vispa äggulor ,socker och maizena luftigt ställ kastrullen med vaniljmjölken på spisen och slå i äggsmeten under vispning låt koka upp ordentligt ta kastrullen från värmen och vispa i smöret sila krämen genom fin maskig sil täck med plastfolie ställ in i kylen citronkräm lägg ägg,socker,citronsaft och citronskal i en värmetålig glasskål vispa över vattenbad tills krämen tjocknar temperaturen ska vara 85 grader men inte mer då skär krämen sig tillsätt smöret i små klickar och fortsätt vispa till en slät kräm ta från värmen sila krämen genom en fin maskig sil täck med plastfolie och ställ in i kylen vid servering blanda citronkrämen med vaniljkrämen till en slät kräm bred ett tunt lager på bottnarna och lägg ihop dekorera gärna med en vacker blomma serveras genast
Kommentarer
Trackback