Den godaste blåbärspajen med hemkokt vaniljsås


Den godaste blåbärspajen med hemkokt vaniljsås från och med nu får ni strunta i pulversås till blåbärspaj det går inte ens att jämnföra med en hemkokt vaniljsås det är inte speciellt svårt att göra och så otroligt mycket godare Tips! det viktigaste när man gör den här krämen är när man kokar upp den med ägget vid kokpunkten blir det lätt äggröra om man inte är blixtsnabb att häll över den i en kall skål när den börjar tjockna den bästa vaniljstången kommer ifrån tahiti men den kan vara svår att hitta i vanlig mataffär fråga på saluhall eller välsorterad butik om man vill kan man göra pajdeg och förvara i frysen även fylla en pajform med deg och frysa i förväg bra att ha till hands för snabbt pajbak det finns olika knep att ta till för att inte kanterna ska sjunka ned när man förbakar pajskalet antingen fäster man kanterna med folie men då är det viktigt att man ser till att folien sitter fast ordentligt ett annat är frysa pajskalet ordentligt och ta det direkt ifrån frys in i ugnen man kan också fylla pajskalet med torkade bönor dessa kan man återandvända det är viktigt att man inte arbetar degen för länge när man gör den den ska bara precis binda ihop annars den drar ihop sig under bakning och kanterna åker ner  antal portioner:8

Ingredienser

Pajdeg:
75 g smör
2 dl vetemjöl
2 msk florsocker
0,5 st ägg
0,5 msk vatten

Fyllning:
250 g frysta blåbär
2 dl blåbärsylt
1 msk balsamvinäger
2,5 msk potatismjöl
havre smulor

Till toppen:
75 g smör
2,5 dl havregryn
1,5 dl socker

Hemkokt vaniljkräm:
5 dl mjölk 3%
1 vaniljstång
1,5 dl socker
7 äggulor
0,75 dl majsstärkelse
25 g osaltat smör
2 dl vispgrädde

Gör så här:
Blanda samman smör,mjöl och florsocker tillsätt ägg och vatten arbeta så att degen precis binder låt degen vila i kylen i minst 30 minuter  innan kvling kavla ut degen och fyll en 24 dimeters pajform med räfflad kant nagga botten med gaffel och fäst kanterna noga med folie förbaka pajskalet i gyllene i 175 grader ca 10 minuter blanda ihop fyllningen till pajen och fyll det förbakade pajskalet smält smöret i en kastrull blanda i havregryn och socker låt svälla 2 minuter strössla havresmulet över blåbärsfyllningen och grädda pajen gyllene i 175 grader ca 25 minuter koka upp mjölk och delad och urskrapad vaniljstång vispa socker,äggula och majsstärkelse luftigt slå över den heta mjölken under vispning häll tillbaka blandningen i kastrullen och koka upp försiktigt under vispningsåfort blandningen börjar tjockna häll snabbt över i en skål rör i smöret och kyl krämen snabbt i isbad eller kyl vispa grädden fast och vänd ihop med den kalla vaniljkrämen till en fluffig sås

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0