Lönnsirapstårta


Lönnsirapstårta
Lindas recept på lönnsirapstårta är beräknat till 8-10 bitar

Ingredienser

Lönnsirapsbotten:
85 g pekannötter eller valnötter
60 g rumsvarmt smör
1 dl ljust muscovadosocker
1 dl lönnsirap
2 st medel stora ägg
4 dl vetemjöl
0,5 msk bakpulver
0,5 tsk kanel
1,25 dl mjölk

Lönnsirapsfrosting:
3 stora äggvitor
1 dl socker
0,5 dl farinsocker
175 g rumsvarmt osaltat smör
4 msk lönnsirap

Dekoration:
färska blommor tex rosor

Gör så här
Lönnsirapsbotten:
Värm ugnen till 175 grader klä tre små formar ca 15 cm i diameter med bakplåtspapper eller baka i omgångar i samma form rosta pekannötterna i ugnen i ca 10 minuter låt dem svalna vispa smör oc socker fluffigt i ca 3 minuter tillsätt lönnsirapen och vispa till en jämn smet tillsätt äggen ett i taget och se till att vispa ordentligt mellan varje ägg sikta ner mjöl ,bakpulver och kanel i en skål fin hacka pekannötterna och blanda dem med mjölblandningen häll de torra ingredienserna i äggsmeten och vispa försiktigt tillsätt mjölken och vispa till en jämn smet fördela smeten jämnt i de tre formarna grädda bottnarna i 20-25 minuter låt bottnarna svalna i ungefär 10 minuter och stjälp sedan upp dem på ett galler Lönnsirapsfrosting:Häll äggvitor ,socker och farinsocker i en värmetålig skål placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudade vatten vispa hela tiden med en handvisp tills blandningen är ca 65 grader eller socker kristallerna har smält ta bort skålen från värmen vispa nu blandningen med elvisp tills du har en fluffig marängsmet fortsätt vispa tills smeten är sval och tjock du ska kunna hålla skålen upp och ner utan att marängen glider ut vilket kan ta upp till 5 minuter det tar längre tid om du gör en större sats tillsätt smöret en liten bit i taget vispa i 3-5 minuter när allt smör är tillsatt bli inte orolig om smörkrämen skär sig det är lätt fixat! är den för kall placera skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen är den för varm ställ skålen i kylen och vispa när den har svalnat tillsätt slutligen lönnsirapen och vispa yttligare nån minut sätt ihop tårtan:Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka fyll en sprits påse med en stor stjärntyll med frosting spritsa cirklar ovanpå hela tårtbottnen utifrån och inbörja längst ut eftersom det är den som kommer att synas spritsa gärna en extra cirrkel längst ut ovanpå den första om du vill att tårtan ska bli extra hög lägg på nästa botten och spritsa cirklar på samma sätt som på den första bottnen lägg på den sista bottnen med den sida upp som har gräddats mot bakformens botten dekorera gärna med färska rosor

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0