Per mobergs pavlova med lemon curd


Per mobergs pavlova med lemon curd
den här syrliga goda tårtan komponerades en gång till den berömda ballerinan anna pavlova i australien där den fortfarande är omåttligt populär den innehåller lemon curd en citronkräm som också passar som marmelad gott på en bit bröd till en kopp te gör gärna en extra sats och förvara den i väl ren gjord glasburk med lock i kylskåpet men hållbarheten är begränsad cirka  2 veckor på grund av äggen antal portioner :4 

Ingredinser

Tårtbotten:
4 st äggvitor
2 dl socker
1 msk maizenamjöl
1 tsk ättiksprit(12%)

Lemon curd:
3 st citroner
4 dl socker
6 st ägg
150 g smör

Garnering:
Lemon curd
3 dl vispad grädde
färska bär (Jordgubbar,Hallon,Blåbär)
flagad mandel
florsocker

Gör så här :
Sätt ugnen på 140 grader vispa äggvitorna till riktigt styvt skum rör ner sockret och fortsätt vispa tills smeten blir glansig och går att forma till toppar med vispen tillsätt maizenamjöl och ättiksprit och rör om väl fös ut smeten på ett smort och rejält mjölat bakplåtspapper i en så jämn cirkel som möjligt grädda i cirka 1 timme och 15 minuter stäng sedan av värmen och låt tårtbottnen stå kvar i ugnen i minst ett par timmar eller över natten det går också bra att förvara den på annan torr plats tvätta citronerna till lemon curden noga riv skalet från två av dem fint och pressa sedan saften ur alla tre häll sockret i en liten rostfri kastrull och tillsätt citronskalet rör smöret mjukt och blanda ner saften från citronerna rör ner citronsmöret i kastrullen vispa äggen lätt häll ner dem i kastrullen och rör om hälst med en träsked koka upp vatten i en stor kastrull sätt kastrullen med krämen i det sjudande vattnet (vattenbad) låt krämen sjuda på låg värme tills den tjocknar rör hela tiden ! ställ åt sidan och låt svalna lägg upp tårtbottnen på ett fat bred på ett lager lemon curd och därefter vispad grädde ganera med de tjusiga små bären och flagad mandel pudra till  sist över lite florsocker

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0