Chokladkola

Chokladkola baktid 1 1/2 timme ca 50 st
Ingredienser:
3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl socker
1,5 dl ljus sirap
0,5 dl kakao
1,5 msk vaniljsocker
Utrustning Digital termometer om man inte har nån sån gör kul provet för att se när kolan är klar
Ta en liten form ca 16x20 cm och klä den med folie
Så här gör du kolan:
Blanda grädde,smör,socker,sirap,kakaooch vaniljsocker i kastrullen smält på högsta värme och rör om ordentligt fortsätt koka på medelhög värme helst utan att rör om smeten pöser upp rejält men ska inte koka över när smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig tiden det tar innan smeten börjar sjunka är 5-20 minuter ju större gryta desto fortare går det låt sedan fortsätta koka tiden behöver koka varierar från att mellan 5-60 minuter beroende på hur stor yta din kastrull har om du har en kökstermometer kan du andvända den när kolan är 120-125 grader är den mjuk och seg över 130 grader får man hårda kolor OBS! Akta så du inte bränner dig om du prov smakar var ytterst försiktig tänk på att tempraturen är över 100 grader häll smeten i folie formen och låt svalna och stelna i kylen skär i längder med en vass kniv så de blir fyrkantiga bitar linda in bitarna i smörpapper mellan lagren så de inte kladdar ihop Obs! gör bara en sats åt gången
Kommentarer
Trackback