Leilas goda schwarzwaldtårta


Leilas goda schwarzwaldtårta baka klassikern schwarzwaldtårta

Ingredienser:
6 äggvitor
1 dl socker
100 g hasselnötter
300 g mörk choklad 70%
12 dl grädde
1 msk cointreau
1 apelsin,skalet

Gör så här

Bottnar:
Sätt ugnen på 150 grader vispa äggvitor och socker till ett hårt skum mixa hasselnötterna blanda ner i marängen mått ut 3 lika stora bottnar på ett bakplåtspapper spritsa eller bred ut marängbottnarna och grädda dom krispiga i ca 50 minuter de kan med fördel stå kvar i eftervärmen och torka choklad: temperera chokladen smält 100 g choklad i ett vattenbad ta av från värmen och rör ner 200 g finhackad choklad i den smälta chokladen låt svalna och bred ut chokladen tunt till avlånga tungor på ett bakplåtspapper med hjälp av en palett låt den stelna man kan även breda ut den tunt och skära till fyrkantiga bitar när den stelnat pensla även bottnarna med smält choklad på ena sidan grädde: vispa grädden fluffig och smaksätt med cointreau och rivet apelsinskal lägg ihop tårtan : bred ett lager grädde mellan alla lager och sedan över toppen på tårtan spritsa resterande grädde i klickar över toppen på tårtan sätt chokladflarnen runt tårtan och stick några flarn i toppen på tårtan

Hejsan alla !!!!


Hej alla!!!!


Just nu tittar man på bigbrother simon och martin och peter är där som va med förra året coolt gillar martin å simon mest roligt:) tycker Amandus är som simon Amandus borde vinna skiten tycker jag Rösta på Amandus  de ska jag göra i allafall nä nu ska jag se klart på bigbrother :)

Amerikanska blåbärs muffins


Amerikanska Blåbärs muffins

Ingredienser:
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 krm salt
125 g smör
2,5 dl farinsocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1,25 dl mjölk
3,75 dl blåbär färska

Tillagning:
Sätt ugnen på 200 grader sätt ut muffinsformar på plåtar vispa socker och smör vitt och pösigt med elvisp på höghastighet ca 2 minuter tillsätt äggen ett i taget under vispning tillsätt vaniljsocker och mjölk stäng av elvispen
vänd försiktigt ner de torra ingredienserna och bären fördela smeten i muffinsformarna så att de är fyllda till ca två tredje delar grädda i ca 18-20 minuter tills smeten stelnat servera dem varma eller ljumna

Amerikanska choklad muffins


Amerikanska choklad muffins
Goda muffins lätt att lyckas med

Ingredienser:
4 dl vetemjöl
1,75 dl socker
1 dl kakao
4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
175 g choklad mörk eller ljus
1 ägg
3 dl mjölk
1 dl olja

Tillagning:
Sätt ugnen på 175 grader blanda samman mjöl,socker,bakpulver,vaniljsocker,salt och kakao rör om och blanda väl vispa ihop ägg ,mjölk och olja i ca 1 minut med elvisp rör ner äggvispet i mjölblandningen rör till en jämn smet fördela smeten i muffinsformar fyll dem lite mer än hälften ställ choklad bitar på högkant och tryck ner dem lite försiktigt så att inte all choklad hamnar i botten utan i mitten när muffisarna gräddas grädda 20-25 minuter i mitten av ugnen om du andvänder små muffinsformar ca 15 minuter

Blåbärsmousse tårta


Blåbärsmousse tårta per morbergs läckra tårta med blåbärsmousse och mandel botten tårtan räcker till 8-10 personer

Ingredienser
Mandelbotten:
300 g mandelmassa
1 ägg
1 äggula
smör att smörja formen

Blåbärsmousse:
4 gelatinblad
4 dl vispgrädde
3 msk florsocker
300 g frysta blåbär halvtinade

Till Garnering:
Färska blåbär
vispgrädde
mandelspån rostade
florsocker

Gör så här
Sätt ugnen på 180 grader mandelbotten : riv ner mandelmassan grovt i en bunke tillsätt ägget och äggulan och blanda till en jämn smet smörj en pajform med löstagbarbotten ca 24 cm i diameter och bred ut smeten jämnt i den grädda tårtbottnen i ca 15 minuter eller tills den har stelnat låt svalna en aning och ställ sedan in formen i kylskåpet  Blåbärsmousse: lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter vispa grädde och florsocker men inte för hårt lyft upp gelatinbladen och smält dem försiktigt i en liten kastrull med några matskedar av grädden vänd snabbt ner gelatinet och bären i grädden blanda noggrant men varmsamt ta fram mandelbottnen ur kylen och lossa den försiktigt med hjälp av en tunn kniv lyft upp den lägg den på ett fat och fördela blåbärsmoussen jämnt ovanpå låt tårtan stå i kylskåpet i några timmar innan servering så att moussen får sin rätta konsistens ganera med färska bär ,vispad grädde och mandelspån puudra över florsocker och servera

Chocolate Brownie





Chocolate Brownie Choklad brownie med cream cheese icing den här kakliknade brownien kommer att göra choklad älskare riktigt glada !

Ingredienser:

Brownie
250 g mörk choklad
7 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk salt
350 g smör(rumstempererat)
7 dl socker
6 ägg
1 msk vaniljsocker

Topping:
450 g philadelphiaost
100 g smör(rumstempererat)
1,5 tsk vaniljsocker
14 dl florsocker

Garnering:
2 dl valnötter grovhackade

Gör så här
Kakan:
Smält chokladen i vattenbad och låt svalna smöra och mjöla en ugnsform (35x40 cm ) sätt ugnen på 180 grader och sikta mjöl,bakpulver och salt i en skål och ställ åt sidan vispa smör och socker fluffigt och vitt (ca 3 minuter med elvisp) tillsätt ägg och vaniljsocker och fortsätt vispa häll i den smälta chokladen och se till att den ordentligt inblandad tillsätt de torra ingredienserna blanda väl och häll smeten i formen grädda i 25-30 minuter passa kakan noga den ska fortfarande vara fuktig när du tar ut den ur ugnen Glasyr vispa philadelphiaost och smör helt slätt (ca 3 minuter med elvisp) tillsätt vaniljsockeroch florsocker lite i taget tills allt är helt blandat

Chokladkola


Chokladkola baktid 1 1/2 timme  ca 50 st

Ingredienser:
3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl socker
1,5 dl ljus sirap
0,5 dl kakao
1,5 msk vaniljsocker

Utrustning Digital termometer om man inte har nån sån gör kul provet för att se när kolan är klar

Ta en liten form ca 16x20 cm och klä den med folie

Så här gör du kolan:

Blanda grädde,smör,socker,sirap,kakaooch vaniljsocker i kastrullen smält på högsta värme och rör om ordentligt fortsätt koka på medelhög värme helst utan att rör om smeten pöser upp rejält men ska inte koka över när smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig tiden det tar innan smeten börjar sjunka är 5-20 minuter ju större gryta desto fortare går det låt sedan fortsätta koka tiden behöver koka varierar från att mellan 5-60 minuter beroende på hur stor yta din kastrull har om du har en kökstermometer kan du andvända den när kolan är 120-125 grader är den mjuk och seg över 130 grader får man hårda kolor OBS! Akta så du inte bränner dig om du prov smakar var ytterst försiktig tänk på att tempraturen är över 100 grader häll smeten i folie formen och låt svalna och stelna i kylen skär i längder med en vass kniv så de blir fyrkantiga bitar linda in bitarna i smörpapper mellan lagren så de inte kladdar ihop Obs! gör bara en sats åt gången

Bakad potatis med kesoröra


Bakad potatis med kesoröra bakad potatis är gott med det här receptet på kesoröra

Ingredienser:
2 st bakpotatis

Kesoröra:
250 g keso naturell
1 msk röd stenbitsrom
5 dl skalade räkor
1 liten rödlök
0,5 dl hackad dill
salt
vitpeppar
1 tsk pressad citron

Gör så här:
Tina räkor och låt rinna av hacka rödlöken rör ihop keso,dill,stenbitsrom,rödlök,citronsaft och räkor salta och peppra tills det smakar bra gör många små hål i potatisarna med en provsticka baka potatisen tills den blivit mjuk inuti servera potatisarna med kesoröran och en sallad

Bakpotatis med skinkröra


Bakpotatis med skinkröra ett recept på bakad potatis med en röra med skinka ,ost,paprika ,yoghurt och majonnäs   2 portioner gott recept till Lunch eller middag som går snabbt att göra


Ingredienser:

2 st bakpotatis

Skinkröra:
150 g rökt skinka
75 g ost
1 röd paprika
1 dl yoghurt (10%)
1 msk majonnäs

Gör så här:

Strimla skinka och skär osten i små tärningar skär paprikan i mindre bitar blanda yoghurt och majonnäs smaksätt med salt,peppar blanda ner skinka,ost och paprika i yoghurt röran bakad potatis i ugn stick några hål i potatisarna med en provsticka baka mitt i ugnen på galler i 225 grader i 50-60 minuter skär ett kryss i varje potatis med en vass kniv tryck ihop potatisen så den öppnar sig fyll sedan med skinkröran lägg det som inte får plats brevid servera gärna med en sallad

dikter

En bild säger mer än tusen ord och på ett ögonblick kan kärlek vara gjord jag ser in i dina ögon och ler och min framtid i dina ögon jag ser med ett djupt andetag jag sakta säger till dig att du är den största lyckan för mig
...............................................................................................................................................................................
Jag vaknar upp vid din sida andas in lukten av dig får mig att hoppas att de alltid är du och jag
..............................................................................................................................................................................
Tänk att få vakna med dig alldeles nära tätt intill kroppen när morgonen gryr känner mig lycklig som får ha dig min kära det pirrar i magen jag känner mig yr lyssnar till dina andetag när du vänder dig stilla du smeker min kind och säger kom tänk att få vakna med dig vid min sida lägga huvudet på armen och sedan somna om
.................................................................................................................................................................................
Jag älskar dig jag vill inte sätta världen i brand bara tända en liten låga i ditt hjärta jag vill inte släppa din hand för det skulle ge mig smärta jag vill inte hålla dig för hårt men inte heller låta dig gå det skulle vara alldeles för svårt eftersom jag älskar ´dig så

hejsan alla sammans




Hejsan alla idag har jag å min älskade vart i hans mormors å morfars sommar stuga ätit där med hans familj sen badade emil inte jag hihi sen åkte vi hem handlade lite först i Fagersta sen bakade jag bullar när vi kom hem sen kollade på bigbrother Lars åkte ut trodde jag facktist inte synd att han åkte ut :/ sen åkte marcelo ut yes den falskaste personen i huset sen så gjorde vi inte så mycket jo busade med våra kattungar sotis å disa sen ka emil sig han ska upp tidigt upp jobba kommer sakna honom grymt mkt 9 dagar kvar tills vi ska förlova oss länktar han är så underbar min älskling älskar han så mkt

ha de så bra alla kram på er

Drömmar


Drömmar receptet på drömmar som är namnet på dessa klassiska småkakor mycket goda och spröda små kakor som smälter i munnen  baktid 50 minuter   20 minuter i ugn  ca 50st 


Ingredienser:

100 g smör
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl matolja
1 tsk hjorthorns salt
knappt ca 4 dl vetemjöl

Utrustning du behöver:
Elvisp

Gör så här:
Låt smöret bli rumsvarmt häll på socker och vaniljsocker kör med elvisp till en jämn smet tillsätt olja och hjorthorns salt kör med elvisp till en jämn smet tillsätt vetemjölet (tänk på att mäta upp mjölet med litermått eller väga de gräver du med decilitermått i mjöl påsen kommer du ta för mycket mjöl ) kör med elvisp till en smulig deg när du trycker med en sked på smeten ska den bli så här 

tryck ihop till en deg på bakbordet ta en bit av smeten i taget och rulla till en boll och lägg på plåtar grädda mitt i ugnen i 150 grader ca 20 minuter

Hallonglass


Hallonglass mycket enkelt glass recept utan krångel och glassen blir såå god ! tid med glassmaskin ca 40 minuter utan glassmaskin ca 4 timmar 6 portioner


Ingredienser:


Glass
3 dl vispgrädde
3 ägg
3 msk florsocker
0,5 dl hallonsylt
250 g hallon frysta eller färska

Servering:
250 g hallon

Gör så här

Vispa ägg och florsocker tillsätt sylten vispa grädden och blanda ner den tillsätt hallonen och rör om utan maskin häll smeten i en form eller plastburk med lock ställ in i frysen rör om efter ca 2 timmar för att inte alla hallon ska ligga på botten när glassen är klar frys yttligare 2 timmar (eller längre) upptining låt stå 1/2 timme i rumstemperatur eller 2 timmar i kylskåp innan servering om du har frysta hallon låt även dessa tina tippa upp glassen i en form eller på ett fat lägg hallonen över glassen servera ät och njut!

Chokladcigarrer


Choklad cigarrer
choklad cigarrer är klassiska goda nötkakor utbakade i längder där ena änden doppas i choklad nötter och choklad är en god smakkombination    baktid 1 timme ca 70st

Ingredienser:

175 g smör
1 dl socker
2 dl hasselnötkärnor
3 dl vetemjöl
2 msk mjölk eller grädde

Garnering:
100 g mörk choklad

Utrustning som är bra att ha :
Elvisp ,matberedare eller mixer

Gör så här:

Lägg smöret och sockret i en bunke och låt ligga tills smöret blir rumsvarmt hacka eller mal under tiden nötterna andvänd gärna en matberedare eller mixer rör ihop smör och socker andvänd gärna elvisp som du kan andvända genom hela receptet tillsätt de malda eller finhackade nötterna och därefter mjölet blanda till sist i mjölken rulla ut degen till knappt fingertjocka längder lägg dem brevid varandra på en plåt med bakplåtspapper skär alla längderna på samma gång i 5 cm långa bitar grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 12 minuter tills de fått gyllengul färg låt kakorna svalna några minuter lossa dem sedan från varandra och låt svalna helt smält chokladen i vattenbad doppa ena änden av kakorna i choklad låt stelna på bakplåtspapper

Bästa sommar tårtan med maräng


Bästa sommar tårtan med maräng den här tårtan kallas också britta tårta ,hemgårdstårta,marängtårta räcker till 12 bitar

Ingredienser

Sockerkakssmet:

75 g smör
1 dl socker
4 äggulor
3 msk mjölk
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver

Maräng:
4 äggvitor
2 dl socker
50 g flagad mandel

Fyllning:
2 dl vispgrädde
300 g bär björnbär,blåbär,hallon,jordgubbar

Gör så här
Sätt ugnen på 150-175 grader lägg bakplåtspapper i en långpanna eller ugnsäker form (15x25 cm) rör fett och socker poröst separera gulor och vitor rör ner en gula i taget tillsätt mjölken och mjölet blanda med bakpulvret rör till en jämn smet vispa vitorna med hälften av sockret till fast skum vänd ner resten av sockret bred ut sockerkakssmeten i pannan bred marängen ovanpå strö över mandel grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter lyft kakan ur långpannan med hjälp av bakplåtspappret låt svalna på pappret dela kakan på mitten lägg ihop halvorna med grädde och bär imellan

Äppelmazariner


Äppelmazariner lyxiga och goda mazariner med äpple mycket goda och lyxiga mazariner med äppel och mandel fyllning

Ingredienser:

Mördeg:
1,5 dl vetemjöl
75 g smör
1 msk socker
1 tsk vatten

Fyllning:
100 g sötmandel
1 dl socker
2 krm bakpulver
50 g smör
1 syrligt äpple
1 ägg
1 tsk kanel
ca 25 g mandelspån

Garnering:
florsocker

utrustning du behöver :
10 st aluminium formar

Gör så här:

Hacka ihop vetemjöl,matfett ,socker och vatten till en jämn smet tryck ut degen i aluminium formarna så att formarna blir klädda med degen gör fyllningen utan matberedare mal eller hacka mandeln fint hacka äpplet i små bitar rör ihop alla ingredienser till en jämn smet fördela fyllningen i formarna och strö över flagad mandel grädda mitt i ugnen i 175 grader i 25 minuter låt svalna pudra över florsocker vid servering

Hejsan hoppsan alla glada!!!!


Hejsan alla glada har inte skrivit på några dagar men haft fullt upp med harald å mig själv i tisdags så åkte man ju till stan med mamma sen köpte jacka åt mjukglass med mamma sen så onsdag med in till stan skulle gå till läkaren då allt gick bra hade ny läkare som fatta vad han sa i allafall sen så torsdag så va barnvakt till harald sen pratade med emil med hela veckan sen så idag ska man till borgarparken med harald sen i morgon kommer min älskling hämmtar mig hos mamma vart här i en vecka  idag blir de sola ha en bra dag alla kram

hallojsan alla!!!!

Hej alla idag har man vart till stan köpt nässpray för pollen hjälpt lite i alla fall sen va med magnus köpte morsdagspresent sen så åt vi glass gott:) sen så tog vi bussen hem till mamma sen pratade med emil sen åt vi middag pölsa och potatis och rödbetor sen så prata med emil grymt trött idag sov inte så bra i natt för sov inte hemma sov hos mamma men ska bara va hos mamma till lördag sen kommer emil hämmtar mig för då ska vi hämmta hem katt ungarna med riktigt skoj facktist :) saknar emil som en tok jag älskar honom över hela mitt hjärta vill inte ha nån annan än honom han är den bästa och den rätta tur att vi känner likadant :)  så trygg med honom aldrig träffat nån som emil :) han otroligt snäll och fin ,gullig han får mitt hjärta slå för varje dag han får mig att le och skratta han gör min dag glad äldkar honom sååååå mycket tack att du finns i mitt liv älskling snart är vi förlovad :) de ja glad för .. allt känns så rätt med honom :) nä nu ska jag kolla på kanal5 på unga mödrar sen ska ringa älskling blir nog lägga sig tidigt ikväll efter typ tio efter jag pratat med emil innan han ska lägga sig sova allt känns så tomt nu utan honom när ja inte är hemma men måste va hos mamma för ska till läkaren på onsdag men dagarna kommer nog gå fort för imorgon ska jag å mamma in till stan för jag ska köpa en jacka som verkligen behövs :) sen onsdag ska jag till läkaren mamma följer med sen torsdag grillfest på haralds dagis sen på fredag vara barnvkt nån timme sen lördag kommer älsklingen runt 11:00 hoppas dagarna går fort ha en super fin kväll hoppas pollen går över snart så man kan va ute lite drygt ha pollen för kan inte va ute så mycket som man vill när det är fin väder men men nästa år blir det pollen sprutan så slipper jag allt pollen tack och lov snart blir det adress ändring med så då är man skriven hos älsklingen :) ha de bäst alla goa b människor ta hand om er de ska jag göra älskar min emil smedberg han är bara bäst:)

Chokladkaka med kokostäcke


Chokladkaka med kokostäcke som är fruktansvärt god samt enkel att baka bottnen är som kladdkaka och ovanpå det ett kokostäcke


Ingredienser:

Kaka:

200 g smör
4 ägg
5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl kakao
3 dl vetemjöl

Glasyr:
200 g kokosflingor
1 dl ljus sirap
2 dl socker
1,5 dl grädde
75 g smör

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader smält smöret klä en långpanna med bakplåtspapper vispa ägg och socker andvänd gärna elvisp blanda i vaniljsocker ,salt och kakao blanda i vetemjöl och det smälta smöret och rör till en jämn smet bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper grädda mitt i ugnen i 200 grader i 15 minuter gör under tiden kokostosca glasyren i en kastrull häll kokosflingor,sirap,socker,grädde och smör i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet låt sedan koka upp låt det sjuda ca 5 minuter när kakan är klar och uttagen från ugnen bred på glasyren och grädda yttligare 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin gyllenbrun färg när kakan svalnat skär kakan i fyrkanter med en vass kniv

Nonstop kakor


Nonstop kakor 30st väldigt goda men hårda akta tänderna och gör dom inte för stora


Ingredienser:

125 g smält smör
3 dl socker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
4,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 liten påse non-stop

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader blanda smör med socker ,ägg och vaniljsocker i en skål vispa en stund med elvisp så att du får en krämig smet blanda mjöl,bakpulver,salt och kakao i en annan skål rör ner mjölblandningen i äggsmeten blanda ordentligt till en smidig smet lägg bakplåtspapper på två plåtar andvänd ca 1 msk smet till varje kaka lägg kakorna med lite mellanrum så att de kan flyta ut tryck försiktigt ner några non-stop i varje kaka grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10-15 minuter låt dom kallna på bakgaller

wienerbröd med nötfyllning


Wienerbröd med nötfyllning dessa frestande wienerbröd med läcker hasselnötsfyllning får det verkligen att vattnas i munnen   ca 20 st

Ingredienser:

150 g smör
1 ägg
1 1/2 dl kall kaffegrädde
1/2 pkt (25 g) jäst
1/2 dl socker
en nypa salt
6 dl vetemjöl

Fyllning
200 g hasselnötsmassa

Pensling
1 uppvispat ägg

Garnering
100 g blockchoklad

Gör så här

Rör samman smör och ägg blanda sedan ner grädden i smörblandningen smula ner jästen rör runt så att jästen löser sig blanda till sist ner socker,salt och mjöl knåda till en smidig deg kavla ut en rektangel ca 40x50 cm och skär eller sporra ut 20 fyrkanter fördela hasselnötsmassan på degbitarna vik in hörnen mot mitten och lägg sedan kakorna i formar av papper låt dem jäsa ca 2 timmar sätt ugnen på 225 grader pensla med ägg och grädda i mitten av ugnen 7-10 minuter låt kakorna svalna medan du smälter chokladen i vattenbad ringla därefter den smälta chokladen över wienerbröden

kanelsnittar


Kanel snittar  mycket goda och enkla kakor som du snabbt bakar med det här receptet på kanelsnittar eller muskotsnitt som de också kallas kryddningen med kanel och muskotnöt gör att kakorna smakar lite åt pepparkakshållet    tid ca 40 minuter  20 minuter i ugn   ca 50st

Ingredienser:
250 g smör
1,5 dl socker
1 msk kanel
0,5 tsk muskotnöt
5 dl vetemjöl

Utrustning: Elvisp

Gör så här

Låt smöret bli rumsvarmt rör smör och socker till en jämn smet med elvisp tillsätt kaneloch muskotnöt och blanda till en jämn smet med elvispen tillsätt vetemjölet och kör med elvispen tills smeten kladdar ihop sig tryck ihop degen till en klump med fingrarna ta upp degen på bänken och knåda gärna lite så den blir en jämn och fin klump dela den i fyra delar rulla ut varje del till längder lägg dom på plåtar grädda mitt i ugnen 175 grader i ca 20 minuter låt svalna bara en kort stund ungefär 2 minuter på plåten innan du skär dom i sneda bitar låt dom sedan svalna helt lägg dom sedan i burkar med tättsluftande lock

Dumle kakor


Dumle kakor

Ingredienser:

4 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
200 g smör
ca 15st dumlekolor

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader blanda samman vetemjöl,socker,bakpulver och vaniljsocker i en bunke tärna ner smöret och arbeta ihop till en deg forma sedan till små runda bollar och placera dom i formar gör sedan en grop i varje och lägg i en dumlekola grädda i ca 10 minuter tills de får fin färg

Söndag



Min dag började att klev upp 13:30 hade sov morgon väldigt sov morgon hehe:) emil väckte mig då han vela att jag skulle få sova ut sen så klev ja upp åt lite frukost ...frukost vet ja inte om ja kan kalla det typ 13:30 på dan hehe:) sen kläde jag på mig fixa till mig lite sen myste jag och emil för åkte till mamma idag för ska till läkaren på onsdag uch men men måstes men sen så skjusa han mig till tåget men vart ersatts med buss fy tråkigt långtsamt grinade nästan eller gjorde de när emil åkte saknar han så mkt nu för bott hos han i 3 månader och inte vart ifrån varandra sen dess men hoppas veckan gåår fort bara de blir fredag blir jag glad  sen hämmtade per mig i hudik sen ringde jag emil pratade ett tag med han innan han skulle sova han skulle upp tidigt jobba sen kollade jag och mamma på bigbrother rodney ut ur huset sen sa gry att de 2 till som skulle åka vart camilla marcelo men sen sa dom att dom som var kvar i huset fick välja så då vart de marcelo som fick gå in i huset igen och camilla åkte ut ur huset tyckte att camilla kunna få stanna kvar för jag gillar inte marcelo det sättet han gör mot annica ibland snäll sen taskig hm sån kille skulle inte ja vilja ha  undra vem som blir finalklar av tjejerna tror ja hanna j killarna amandus facktist amandus är min favorit sen gick ja la mig i sängen och kollade på  Mr.BEANS semester haaa han är så himla rolig skrattar åt han för han så klantig haaaa sen satt på fejjan skrev med en kompis på lördag kommer emil hämmtar mig vid 10-11 på morgonen sen ska vi iväg hämmta kattungarna i bollnäs vid 2,3 tiden våra kattungar ska heta disa och sotis en hona och en hane emils är sotis min är disa ska bli så roligt facktist älskar ju katter jag :) nä nu ska ja tänka på min älskling älskar dig emil otroligt mycket min kärlek till dig går inte att beskriva

Härlig dag


Hej allesammans !!!!!
haft en jätte bra dag idag :) dagen börja att ja klev upp kl 06:00 somnade i fredags kl 19:00 så sen gick älsklingen ner tvättade sen så satt vi upp lite tavlor sen åt vi frukost sen vila jag en stund sen kom patrik hit emils bror sen så bakade jag rull tårta sen ppå kvällen har vi tagit de lungt jag bakade jag chokladmuffins med choklad bitar i vart väldigt goda sen bakade jag wiernerlängder med sylt i goda dom med sen la vi oss nu gick jag upp för kunna inte sova imorgon åker jag till mamma va där umgås med dom i 1 vecka sen på lördag kommer emil hämmtar mig :) älskar dig emil smedberg ha en bra natt alla

wienerstänger



Wienerstänger tid 1 timme och 15 minuter 30-60 minuter i kylen och 15 min i ugnen ca 50st
jätte goda vart dom

125 g smör
0,75 dl socker
1 ägg
3,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver

Fyllning
0,75 dl jordgubbs sylt

Garnering
1dl florsocker
0,75 msk vatten

Gör så hära

Låt smöret bli rumsvarmt rör smör och socker andvänd gärna elvisp som du kan fortsätta andvända när du gör kakdegen tillsätt ägget och bakpulvret och rör till en jämn smet rör sist i vetemjölet och blanda tills det jämn smet ställ sedan gärna in degen i kylskåp 30-60 minuter dela degen i 3 delar och forma dem till en boll som du sedan rullar ut till smala rullar som är lika långa som plåten lägg längderna på bakplåtspapper på en plåt gör en fördjupning i mitten av längden fyll fördjupningen med sylt grädda längderna mitt i ugnen i 175 grader i ca 15 minuter låt längderna svalna några minuter de får inte bli kalla innan du breder på glasyren gör glasyren blanda florsocker och vatten och bred över sylten låt sedan kakorna vila ca 10 minuter tills glasyren stelnat lite skär längderna i sneda bitar med en vass kniv låt dem sedan kallna på plåten lägg gärna bakplåtspapper mellan kaklagren i burken så kladdar dom inte ihop

Drömtårta


Drömtårta -drömrull tårta tid 25 minuter

Rulltårta:
3 ägg
1,5 dl socker
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
0,75 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Utrustning:
Elvisp

Gör så här
Vispa ägg och socker pösigt med elvisp tillsätt bakpulver och kakao sikta om du vill slippa klumpar vispa till en jämn smet bred ut i en långpanna med bakplåtspapper grädda mitt i ugnen i 250 grader i 5 minuter stjälp direkt upp rulltårtan på sockrat bakplåtspapper dra bort bakplåtspappret som kakan gräddads på (pensla med kallt vatten på baksidan av pappret) gör fyllningen låt smöret bli rumsvarmt rör smör och florsocker till en jämn smet gärna med elvisp tillsätt vaniljsocker och till sis äggulan bred fyllningen på kakan när den har svalnat och rulla ihop lägg rulltårtan kallt i kylskåp minst 20 minuter innan du skär den förvara rulltårtan i kylskåp

Godmorgon alla !!!



Hej och god morgon idag känner jag mig så hära trött som ett troll ska följa med emil till jobbet idag kanske dagen går fortare :) så får man va med älsklingen min :) kl är nu 04:22 tidigt det kommer nog somna tidigt i kväll eller måste ju se bigbrother ikväll med nu är ju alla nominerade så hoppas att marcello eller rodny åker på söndag ha en bra fredag alla det ska jag ha i allafall

hejhop alla :)



Hejsan alla !!!!

Min dag var ganska bra vaknade kl 12:00 då va emil tvättade lastbilen sen gick upp klädde på mig fixa till mig sen så pratade med mamma harald min lillebror han är så sööt :) goaste lillebror på hela världen sen bakade jag choklad muffins sen kom emil och patrik hem hit så vi fickade choklad muffins sen åkte jag å emil å pantade sen handlade sen åt vi hem gjord pizza sen slöa på soffan ska följa med emil till jobbet idag åka runt fem ska kliva upp 4 för göra sig i ordning bäst att man går lägger sig nu ha en bra natt alla

Nöttoppar


Nöttoppar med kaffesmak underbart goda toppar av hasselnötter med smak av kaffe

50 g smör
200 g hasselnötter
1 msk kaffebönor
1 dl socker
1 ägg
hela
hasselnötter till dekoration

Gör så hära

Sätt ugnen på 175 grader smält smöret mixa hasselnötterna och kaffebönorna till ett fint pulver mixa med stavmixer blanda nötterna och kaffet med smör ,socker och ägg klicka ut massan på en plåt med bakplåtspapper och forma smeten med fingrarna till toppar sätt en hasselnöt i varje topp grädda gyllene i mitten av ugnen i ca 18 minuter låt svalna på plåten

Jordgubbstarteletter


Jordgubbstarteletter små mördegsformar med jordgubbsmousse gele`n gör att jordgubbarna håller sig fräscha längre  15st

100 g rumsvarmt smör
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
2,5 dl vetemjöl

Fyllning

1 dl jordgubbsylt
1 påse tårtmousse vanilj
2,5 dl mjölk
1 l jordgubbar
1 påse tårtgele`
2,5 dl vatten

Gör så hära

Vispa smör ,socker och vaniljsocker tillsätt ägget och sist mjölet tryck ut degen i 15st små tartelett formar smorda och mjölade har man inte tartelettformar kan man andvända muffinsformar i aluminium grädda bottnarna i 200 grader ca 10 minuter låt svalna något pensla bottnarna med jordgubbsylten vispa moussen med mjölken andvänd elvisp och vispa tills moussen är tjock och fluffig ca 2 minuter fördela moussen i formarna skiva jordgubbarna och täck moussen med skivade jordgubbar koka upp vattnet och vispa ihop tårtgele`n med det kokande vattnet pensla gele`n med bröd pensel förvara bakelserna i kyl till servering

Krämbullar


Krämbullar goda bullar med vaniljkräm  20 st

Vetedeg
100 g smält smör
2 dl mjölk
25 g jäst
0,5 krm salt
0,5 dl socker
2 tsk kardemumma
1 ägg
7 dl vetemjöl

Vaniljkräm
1 dl mjölk
0,5 dl grädde
1 ägg
1 msk vetemjöl
0,5 msk socker
1 msk vaniljsocker

Gör så hära 

Smält matfettet i en kastrull blanda i mjölken och låt den bli fingervarm (37 grader) smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet tillsätt resten av spadet salt,socker,kardemumma ,ägg och nästan allt mjöl spara lite till utbakningen arbeta ihop till en smidig deg täck över och låt jäsa ca 30 minuter gör krämen till fyllningen under tiden degen jäser blanda allt utom vaniljsocker i en kastrull sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknat den får inte koka då kan ägget skära sig låt svalna och smaksätt med vaniljsockret knåda degen lätt på mjölat bakbord dela degen i 20 lika stora bullar och gör dom runda och släta låt jäsa i 30 minuter sprita sedan i en klick vaniljkräm med en rundfyll i varje bulle täck över och låt jäsa ca 30 minuter sätt ugnen på 250 grader grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter låt bullarna svalna lite pensla dom sedan med smält fett och strö över socker 

schackrutor


Schackrutor

4 1/2 dl vetmjöl
1/2 dl socker
200 g smör
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Gör så här

Arbeta samman vetemjöl ,socker och smör till en deg dela degen i 2 delar och blanda i 2 msk kakao i den ena och 2 tsk vaniljsocker i den andra delen dela bitarna och rulla till längder lägg en ljus och en mörk längd vid sidan av varandra därefter en mörk längd ovan på en ljus och en ljus längd ovanpå den mörka grädda på 175 grader i ca 8 minuter

kola snittar


Kola snittar

100 g rumsvarmt margarin
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här

sätt ugnen på 175 grader rör det rumstempererade smöret och sockret poröst blanda i alla övriga ingredienser och arbeta ihop till en deg rulla degen i tre finger tjocka längder på en bakplåtspappersklädd plåt platta till längderna lite grann grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter och skär dem sedan i sneda längder medan de fortfarande är varma

Härlig krämig moussetårta


Härlig krämig mousse tårta
1 tårta ger ca 12 bitar

125 g margarin
2 ägg
2 dl socker
2  1/2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Fyllning

3 dl vispgrädde
1 påse tårtmousse med jordgubbssmak
1 påse med tårtmousse med vaniljsmak
4 dl kall mjölk

Garnering

ca 5 dl jordgubbar
citronmeliss

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader smörj och mjöla en rund bakform med löstagbar kant ca 22 cm i diameter smält matfett och ställ åt sidan att svalna vispa ägg och socker vitt och poröst sikta ner de torra ingredienserna i ägg smeten och tillsätt det ljumma fettet rör varsamt till en slät smet bre ut jämt i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter låt den nygräddade kakan svalna en stund i formen innan den stjälps upp att kallna under bakduk dela den kalla kakan i två bottnar diska formen fyllning vispa grädden först vispa därefter ner varje förpackning av tårtmousse pulver i två deciliter mjölk vispa rejält 1 minut tills moussen tjocknar vänd ner hälften av grädden i varje mousse lägg en chokladbotten i bakformen bre på jordgubbsmoussen jämt och lägg på den andra bottnen täck med vaniljmousse ställ tårtan kallt vid servering lossa tårtan från formen ganera med halverade eller skivade färska jordgubbar och citronmeliss

Jordgubbs grottor


Jordgubbs grottor
söta små kakor med jordgubbsylt ca 30 st

200 g smör
1 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
1/2 tsk kanel
1 tsk bakpulver
4 1/2 dl vetemjöl

Blanda smör,socker,vaniljsocker och bakpulver i en skål tills smöret blivit rumsvarmt vispa med en elvisp tillsätt kanel och vetemjöl vispa tills det blir en jämn smet rulla ut degen till en rulle och dela upp i 30 bitar rulla varje del till en boll och lägg i en kakform tryck ett litet hål i varje lägg i jordgubbsylt grädda i 12 minuter på 200 grader

citron kladdkaka


citron kladdkaka  går att göra i muffins formar med

150 g smör
2 ägg
3 dl socker
2  1/2 dl vetemjöl
1 citron
3 msk vaniljsocker


Sätt ugnen på 200 grader smöra och bröa en form med löstagbar kant smält smöret vispa ägg och socker poröst blanda sedan i vetemjöl och vaniljsocker riv skalet från en citron och rör i smeten  för att få en fulländad smak pressar du även i saften från samma citron och rör i smeten rör i smöret häll sedan citron smeten i formen och ställ i ugnen i 30 minuter kladd kakan kan serveras som den är eller med grädde och jordgubbar som en bakelse du kan byta ut formen mot muffinsformar och då få kladdmuffins vilket alltid brukar vara en hit

Snabba havrekakor


Snabba havrekakor goda små havrekakor i formar lätt att göra och få ingredienser
40 st

3 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl socker
150 g smör

Sätt ugnen på 175 grader blanda havregryn och socker i en skål smält smöret och häll det varmt över blandningen och rör om klicka ut smeten i små brödformar av papper och ställ dom på en plåt grädda mitt i ugnen ca 10 minuter

Min dag


hej alla !!!!!

uch för pollen kliande ögon snuvig näsa idag har ja vart ute gått en snabbis men de bara rann i ögonen sen gick ja hem å kollade på tv slappat mest idag sen så pratade med emil sen åt ja mat hammburgare sen kl 21:00 kollade på älskling du blivit en tjockis sen bigbrother sen inte så mkt mer ha en bra natt alla

Äppel rulltårta


äppel rulltårta smaskig rulltårta med äppelmos som går snabbt att slänga ihop receptet ger 15 bitar

6 ägg
3 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk vatten

vispa ägg och socker poröst tillsätt mjöl och bakpulver vispa lite tillsätt vätskan och vispa till en jämn smet grädda i ca 5-7 minuter på 250 grader i en lång panna  med bakplåtspapper direkt när den är färdiggräddad så vänder du på den och lägger på ett nytt bakplåtspapper bred på äppelmoset och strö på lite kanel rulla ihop och låt svalna

hejsan


hej alla glada!!!!

idag har man mest legat på soffan degat varit sjuk förskyld inge kul men sen bakade jag en kladd kaka till bigbrother som jag å emil mumsa i oss hihihi:) sen kollade på bigbrother vart helt paff när vobban fick lämna bigbrother trodde hanna j skulle ryka men vobban var ju roligaste i huset ju synd att han fick lämna huset men men så e de ju :) nu sitter jag kollar på lite saker i morgon ska emil jobba tråkigt va själv ha en bra söndag

Kladd kaka


Kladd kaka denna gjorde jag ikväll som jag å min älskling åt de var mumsigt gott enkelt göra

4 msk kakao
100 g smör
0,5 krm salt
3 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
2 ägg
2,5 dl vetemjöl

Börja smörj och bröa en form med löstagbar kant ca 21 cm i diameter smält smöret på låg värme visppa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan smöret blanda mjöl,kakao,vaniljsocker och salt och rör ned i blandningen i äggsmeten häll smeten i formen och grädda i 10-20 minuter (lite beroende på hur kladdig kaka du vill ha) i 200 grader hoppas de smakar gott jag hade grädde till man kan ha glass till med

min dag i går





hej alla sammans !!!!!

igår va vi hos mamma harald på bilden ligger i min gammla dock säng som han värkade tycka om :) den hade ja när ja va typ 2år mammas kompis har gjort roligt ha kvar tänkte jag sen massor av lukas bebis kläder tog jag hem som emil ska tvätta :) sen åkte vi hem när vi var hemma myste vi åt godis mm sen somnade vi på soffan    ha en bra dag alla sammans

Hej alla Glada


Hej Alla !!!!!




Igår var det en bra dag för jag å emil åkte till västerås han kom hem kl 10:00 från jobbet sluutade tidigt vi var till västerås kolla på förlovnings ringar och beställde den 6/6 förlovar vi oss om 25 dagar länktar så då ska vi ut äta på resturang i västerås ..... så glad att jag har emil han gör allt för mig älskar honom så mycket sen igår så va vi åt på en resturang i västerås där vi ska äta när vi förlovar oss jätte god mat kött å potatis gott:) sen bakade jag cupcakes igår dom vart så dära tyckte ja men emil gillade dom men sen somnade jag efter kl 21:00 för emil kolla på hocky haaaa somnar alltid om man kollar på sport det är ju ur trist sen vaknade jag vid 01:00 sen kl 02:00 kollade jag på bigbrother som gick senare för somnade ju missa bigbrother kl 22:00 kollade kl 02:00 i stället sen la vi oss jag å emil nu är man vaken klar pigg:) kl är 06:00 det var min dag igår

Idag ska man åka till bollnäs med emil för titta på katterna som vi ska köpa får hem dom den 26 maj det blir kul en hane och hona sotis och disa sen åker vi till min mamma var där ett tag busa med harald:) hihihi :) sen umgås med mamma kommer bli kul undra vad man ska köpa åt mamma till morsdags present hm något förslag tack :) undrar vem som åker hem på söndag av bigbrother huset det är camilla hanna j vobban som är nominerade min favo är camilla och vobban så hoppas hanna j åker facktist hon bara städar gör inget annat än de ju hihi vobban är så grym camilla med så :) nä nu ska jag gå göra mig i ordning vi ska åka 2 timmar kram ha en bra dag alla :) de ska jag ha kramisar

Känn en doft av kärleken


Känn en doft av kärleken min favorit låt älskar lyssna på denna låt

Jag ser
vad som händer fast inte dom förstår men blir dom kära krymper facktist nu vår trio ner till två jag känner vibrationen förtrollningarnas kväll här finns en ljuv romantisk atmosfär bäddat för en skräll känn en doft av kärleken den sveper tyst förbi en kort sekund kan allt som lever här få känna harmoni vill visa all min kärlek men hur förklarar jag det hemska som har hänt omöjligt ! för skuggorna finns kvar de är någonting han gömmer jag undrar vad det är han vill inte bli kung och ändå är han född till det känn en doft av kärleken den sveper tyst förbi en kort sekund kan allt som lever här och känna harmoni  känn en doft av kärleken den kommer närmare den når in i varje liten vrå det finns där dom är och om han nu blir kär ikväll ja det ser så ut dom glada dar vi haft tillsammans är utan tvekan slut

Heavenly chocolate cupcake


Heavenly chocolate cupcake
super fluffig choklad cupcake med vanilj frosting receptet räcker till ca 12st cupcakes

Botten
2 ägg
2,5 dl socker
0,5 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 dl kakao
en nypa salt
1 dl rapsolja
2 dl gräddfil eller filmjölk

Frosting
250 g smör osaltat och rumstempererat
500 g florsocker
5 msk mjölk
hushållsfärg valfri färg
nonstop eller annat strössel att dekorera med

Gör så hära

Sätt ugnen på 175 grader vispa ägg,socker och vaniljsocker ljust och fluffigt sikta mjöl,kakao,bikarbonat samt salt ner i en bunke varva på låg hastighet mjölblandningen ,gräddfilen samt oljan i tre omgångar ner i äggblandningen det är viktigt att blandnigen blir till en jämn smet sätt muffinsformar på en plåt och fyll med smet grädda i ca 13-15 minuter  lägg muffinsen på ett galler och låt svalna

Frosting Vispa det rumstempererade smöret på hög hastighet tills det blir slät blanda sedan ner florsocker och vaniljsocker och fortsätt vispa på hög hastighet sänk hastigheten och häll försiktigt ner mjölken vispa på hög hastighet i ca 5 minuter tills krämen blir fluffig tillsätt hushållsfärg spritsa eller klicka ut frosting på muffinsen och dekorera med valfritt strössel

Miss piggy cupcakes


Miss piggy cupcakes

Botten
3st ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 citron skal och saft
1 msk rosenvatten

Pink cream cheese frosting

60 g smör mjukt
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färsk pressad citronsaft
100 g philadelphia ost
ett par droppar röd karamellfärg

Dekoration marshmallows non stop blommsters strössel marsipan

Gör så hära

Botten
Sätt ugnen på 175 grader vispa ägg,socker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt smält smöret häll i mjölken och blanda det med äggsmeten blanda vetemjöl,bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten blanda i rivet skal och saft av en citron tillsätt rosenvattnet placera ut pappersformar på en plåt och fyll formarna med smet grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter låt svalna

Frosting

Rör smör ,florsocker,vaniljsocker,citronsaft och philadelphia ost krämigt färga frostingen med några droppar karamellfärg bred frostingen på kakorna och ganera med en halv marshmallow som tryne lägg på två strösselflingor sätt non stop till ögon och kavla ut lite marsipan och skär till som öron

Per morbergs svartvinbärs sorbet


Per morbergs svartvinbärs sorbet   4 portioner
färdigt på 4 timmar 10 minuter  svartvinbärs sorbet är en otrolig frisk dessert som ger smak av sommar och sol man kan förstås också göra som frankrike och servera glassen mellan förrätt och huvudrätt för att rensa smaklökarna

300 g svarta vinbär
1 dl vatten
1 dl socker
2 msk citronsaft

Koka upp socker och vatten i en kastrull tills sockret har löst sig och vätskan klarnar och låt sedan svalna mixa vinbären och sila bort skal och kärnor med en nätsil blanda sockerlagen och vinbärspure`n och smaka av med citronsaften kör sedan i glassmaskin eller ställ undan i frys i ca 4 timmar kom då ihåg att röra runt någon gång i timmen så att glassen blir fluffig







Mammas goda tekakor


Mammas goda tekakor 30st

1 l mjölk
5 dl havregryn
100 g smör
0,5 dl socker
200 g jäst
1 dl kli
2,75 l vetemjöl

Blanda mjölken med havregrynen och låt det svälla i ett par timmar eller gärna över natten smält smöret och låt det bli fingervarmt smula ned jästen i en degbunke och slå det varma smöret över rör i socker de svällda havregrynen och kli tillsätt mjölet lite i taget och arbeta samman till en smidig deg låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter kavla ut degen till en platta och ta ut rundlar med hjälp av ett mått eller en liten större mugg låt jäsa i ca 2 timmar grädda sedan tekakorna i 225 grader i ca 15 minuter pensla de varma bröden med smält smör








Citron kaka


Citron kaka 8-10 bitar

150 g smör
3 ägg
2 dl socker
0,5 dl grädde eller mjölk
2 msk citronsaft färsk pressad
1 citron finrivet skal
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl

Glasyr
1,5 dl florsocker
2 msk citronsaft färsk pressad
grädde eller mjölk
citronskal strimlat av 1-2 citroner


Sätt ugnen på 175 grader smörj och bröa en form ca  24 cm i diameter smält smöret och låt det svalna något vispa ägg och socker pösigt blanda ner grädde,smör citronsaft och skal blanda bakpulver och mjöl och rör ner häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter prova med en sticka att kakan är färdig låt kallna blanda florsocker och citronsaft till en smidig glasyr späd med någon matsked grädde eller mjölk om den är för hård bred glasyren över kakan och strö över strimlat  citronskal


Barnens bästa pizzabullar


Barnens bästa pizzabullar 20st de hära pizzabullarna är busenkla att göra efter som de är gjorda på bakpulver behöver inte heller jäsa

10 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk salt
125 g mjukt smör
4 dl mjölk

Fyllning
1,5 dl ketchup
2 dl riven ost
2 dl skinka strimlad
oregano

Gör så hära
Blanda mjöl ,bakpulver och salt i en skål klicka i smöret och fin fördela det i mjölet tillsätt sist mjölken och arbeta snabbt ihop en deg kavla ut degen på mjölat bakbord och bre på ketchupen fördela skinkan och osten jämnt över degen avsluta med lite oregano rulla ihop och skär i 20 bitar ställ pappersformar och grädda mitt i ugnen i 200 grader 20 minuter

Rosa marsipan tårta


Rosa marsipan tårta

1 st tredelad tårtbotten
1 påse tårtmousse jordgubb
2,5 dl mjölk
5 dl vispad grädde
5 dl färska jordgubbar
2 tsk vaniljsocker
rosa marsipan
dekorations glasyr
dekorations figurer

Gör så här
köp ett färdig kavlat marsipanlock vispa ihop tårt fyllning med mjölk och bred ut på första tårtbotten mosa jordgubbarna tillsammans med vaniljsocker,florsocker och lite av den vispade grädden bred detta på nästa tårtbotten täck med sista botten och täck tårtan med grädde klä tårtan med rosa marsipan skriv text med glasyr och garnera med dekoration ,blomma ,sidenband


Lyxig choklad mousse med mintsmak


Lyxig choklad mousse med mint smak (4 portioner)

100 g mörk choklad
3 rutor mint choklad
2 äggulor
3 msk florsocker
2,5 dl vispgrädde


Gör så här

Smält chokladen över ett vattenbad och låt den sedan svalna till under 65 grader rör i en gula i taget rör ordentligt mellan varje (annars skär sig smeten ) låt smeten svalna rör i florsockret smeten kommer nu se väldigt degig ut men det ger sig när man har i grädden vispa grädden och vänd den sedan försiktigt ner i smeten fördela smeten i 4 portions glas och låt de stå i kylen i 30-60 minuter servera gärna med bär och en klick grädde

Hallon cupcakes


Hallon cupcakes hallon med vit choklad frosting 12 st minimuffins

1 dl vetemjöl
3/4 dl socker
60 g smör
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 tsk mjölk eller vatten
frysta små hallon

Vit choklad frosting
100 g naturell färskost
75 g vitchoklad
50 g smör
3 dl florsocker
någon droppe karamell färg

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader placera ut pappersformar i en muffinsplåt för små muffins mixa alla ingredienser spritsa/ klicka ut i formar tryck ner hallon i varje muffins grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter låt dem svalna smält chokladen blanda den med det rumsvarma smöret vispa i ost och florsocker färga eventuellt med någon droppe karamell färg spritsa ut på muffinsen dekorera med strössel eller figurer

Varm choklad bakelse med varma hallon


Varm choklad bakelse med varma hallon för 4 personer
krämig varm choklad bakelse är en ljuvlig dessert också hallonen som serveras till är varma

Bakelse:

100 g mörk choklad 70%
100 g smör
3 ägg
1 dl socker
1 tsk bakpulver
1 msk kakao
1 1/2 dl vetemjöl

Till formarna:
smör
vetemjöl

Hallon:
250 g hallon
1/2 dl fruktsocker


Gör så här

ugn 200 grader smöra pastejformar av aluminium med smör mjöla formarna med vetemjöl skaka bort överflödigt mjöl smält smör i en kastrull tillsammans med chokladen i bitar vispa ägg och socker vitt och pösigt vänd ner chokladblandningen blanda bakpulver,kakao och vetemjöl vänd ner mjölblandningen försiktigt fyll formarna till 2/3 och grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter bakelserna ska vara krämiga i mitten stjälp upp de varma bakelserna och pudra över florsocker värm hallon och fruktsocker servera hallonen och en klick grädde till de varma bakelserna ät och njut av stunden

hallojsan



Ja idag har de bara regnat å åter regnat mest sovit för varit så tråkigt väder ute så man har inte kunnat göra så mycket  idag kom älsklingen hem med han vart jobbat borta men sen åt vi mat köttfärsås och makaroner gott va de sen så slöa man i soffan kolla på tv 3 på ett pogram som handlade om unga mammor facktist ganska bra tycker jag intresant tycker jag sen myste jag med emil sen somnade han han ska upp tidigt å jobba sen kollade jag på bigbrother Kung :) mina favo är Amandus camilla hanna j å vobban :) och annica och Lars har aldrig missat nåt pogram tror ja jag hoppas att Amandus eller camilla vinner bigbrother 2012 :) sen gjorde jag inte så mycket har bara så svårt sova på nätterna kan inte sova länktar till i morgon Fredag då ska jag å emil åka kolla och beställa förlovnings ringar Jippi :)b efter han slutat jobbet min helg kommer bli bra i allafall först imorgon beställa ringar sen lördag ska vi åka titta på våra kattungar som vi ska köpa och få hem den 26 maj disa och sotis jätte söta är dom en hane och hona  i bollnäs sen far vi till min mamma å hälsar på busa med harald lite saknar han :) sen på söndag blir de att sova ut om jag kan sen kolla på bigbrother live så ser min helg ut ha en bra dag å helg alla puss och kram

Tunnbröds rullar med parmaskinka och basilika och parmesancreme


Tunnbröds rullar med parmaskinka och basilika och parmesancreme
till ca 8 st rullar

200 g parmaskinka
3 dl fet creme fraiche
1 dl riven parmesan
1 kruka färsk basilika
salt och peppar


Blanda hackad basilika och parmesan med creme fraichen och salta och peppra lägg ett tunnbröd på ett plant underlag lägg på skivor av parmaskinka så att de täcker brödet och bred på cremen rulla ihop och lägg på en tallrik och vila en stund skär ca 2 cm långa bitar vid servering


Lime/citron cupcakes


Lime/citron cupcakes  12st

Ingredienser:
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
lite salt
2,4 dl socker
115 g osaltat smält och avsvalat smör
1 ägg
1,2 dl turkisk yoghurt
2 msk rivet limeskal
2 msk nypressad limesaft

Citronfrosting:
200 g philadelphiaost
200 g creme` fraiche 34 %
1 citron (rivet skal)
1-2 msk citronsaft
3-4 msk florsocker
sura pärlor eller annat strössel


Gör så här

Blanda vetemjöl ,bakpulver och salt vispa socker ,ägg och smör slätt tillsätt yoghurt rivet limeskal och limesaft och rör till en slät smet tillsätt mjölblandningen och rör nästan helt slät fördela smeten i muffinsformar och grädda i 180 grader i 20-25 minuter


Citronfrosting

Vispa creme` fraichen tjockt tillsätt philadelphia osten och vispa lite till tillsätt limeskal  limesaft och florsocker rör ihop bred på cupcakesen och rulla kanten i sura pärlor

Marinerade räkor


Marinerade räkor

0,5 kg räkor stora med skal
2 msk olivolja
2 msk chilisås
1 msk hackad persilja
1st vitlöksklyfta fin hackad
1st chili urkärnad och fin hackad
1 tsk flytande honung
1,5 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar

Gör så hära

Tina och skala räkorna blanda övriga ingredienser tänk på att chilin styrka kan vara variera lite i taget till önskad hetta blanda ner de skalade räkorna i såsen låt stå en stund

Drycktips vatten,öl,vitt vin

Kryddstekt hjortytterfile`


Kryddstekt hjortytterfile ` (4 portioner)
Rulla in hjortfile`n i väldoftade kryddor stek den och servera med rostade morötter och ett gott mandelpotatismos

4 bitar hjortytterfile` 160 g
2 cm kanel
10st kryddpepparkorn
10st nejlikor
10st svartpepparkorn
2 dl matlagningsyoghurt
1st lime skal och saft
lite olja
salt
socker

Rostade morötter
16st små morötter 1
10 g strimlad persilja
salt
olivolja

Mandelpotatismos
0,5 kg mandelpotatis skalad
2 dl mjölk
150 g smör
20 g fin skuren kövel
salt
peppar
socker

Gör så hära

Mal alla kryddor i en mortel gnid in köttet med krydd blandningen och bryn lite smör på hög värme låt köttet gå klart i ugn på 150 grader ca 10 minuter lägg i folie och håll varmt blanda samman yoghurt med lime smaka av med socker,saltoch lite olivolja i ugn smaka av med strimlad persilja och svartpeppar


Mandelpotatismos

Koka potatisen utan salt det är bättre att smaka av moset när man blandar samman det värm mjölk och smör pressa potatisen och blanda den med mjölk och smör vispa fluffig och smaka av med lite socker det tar fram den naturliga sötman i potatisen smaksätt med fin skuret körvel servera köttet med potatismoset och de rostade morötterna

Dessert vit chokladkräm med bär


Dessert vit chokladkräm med bär   (4 portioner)

100 g blockchoklad vit
4 dl jordgubbar
3 st äggulor
3 dl creme` fraiche
4 tsk socker

Vispa äggulorna med socker pösigt smält chokladen och blanda med det vispade äggskummet rör sedan ner creme` fraiche i blandningen varva bär och choklad kräm i dessert glas i omgångar toppa med bär

Kanape` med rökt lax


Kanape` med rökt lax kanape` är perfekt att bjuda på när det kommer folk antligen på buffe` eller på en bricka

Pepparrotsgrädde
2,0 dl grädde
2,0 cm pepparrot

Gör så Hära
Gör små rosor av rökt lax och lägg dom med en klick pepparrotsgrädde och en liten dillkvist på varje kanape`

Bröllops tårta gör den själv


Bröllops tårta gör den själv


tips inför tårtbaket förebered allt som går att förbereda innan du monterar ihop bröllopstårtan tårtan går att göra dagen före bröllopet förvara den i kylen under natten
marsipan utanpå tårtan är oftas lättast att andvända och ger ett bättre resultat för den ovane tårtbakaren spritsad grädde kräver mer för hållbarheten är marsipan också bättre många gäster? receptet går att dubbla gör då två tårtor eller andvänd en ställning i vilken du plecerar olika storlekar på bottnar (annars blir det för tungt ) ställning finns att hyra på konditorier

Receptet gör så hära
Dagen före montering 
Vaniljkrämen
8 dl grädde
1st vaniljstång
250 g äggulor
100 g socker
2 dl mjölk
80 g maizena
50 g osaltat smör

Snitta vaniljstången på längden och lägg den i grädden som du låter koka upp ta bort kastrullen från spisen och skrapa ur kärnorna från stången ner i  grädden  (kasta skalet) vispa socker och äggula till en fluffig smet mjölk och maizena vispas ihop till en redning blanda försiktigt häll ner hälften av grädden i ägg och sockersmeten med en slev häll tillbaka smeten i kastrullen med grädden tillsätt maizena redningen och värm upp allt under omrörning låt sjuda några minuter och ta sen av kastrullen från spisen tillsätt smöret och rör tills det har smält täck över krämen med plastfolie och ställ in i kylen

Dagen före montering tårtbottnar (del 1)
1500 g ägg
750 socker
500 g  vetemjöl (extra fint)
250 g potatismjöl
20 g bakpulver

Vispa äggen sikta samman vetemjöl,potatismjöl och bakpulver andvänd en stor sil eller ett durkslag blanda ner de torra ingredienserna försiktigt i äggmassan andvänd en träslev lägg bakplåtspapper i botten på 2st långpannor och häll i smeten baka av bottnarna på en gång i 90 grader i ca 20 minuter vänd bottnarna upp och ned på mjölat bakplåtspapper låt stå över natten

Monteringsdagen (del 2)
Skär ut 3 runda bottnar med diametern 27cm ,23cm och 18cm dela varje botten i tre delar monteringsdagen i kristyren 7 dl florsocker 1-2 äggvitor 1 tsk vinsyra häll upp florsockret i en bunke tillsätt en äggvita och rör om med en slev tillsätt lite i taget av andra äggvitan till en lagom konsistens smeten får inte flyta ut för mycket tillsätt vinsyran och rör om täck kristyren med plastfolie direkt så att den inte stelnar tillverka en liten pappersstrut av ett trekantigt smörpapper den fyller du sen med kristyr att dekorera tårtan med när det är dags

Monteringsdagen Dags att montera tårtan! för att det ska gå snabbt och smidigt att montera tårtan ska du se till att du inte har glömt vispa grädden gjort kristyren och dekorationerna hur du gör rosorna och bladen kavla ut rosa marsipan till rosorna andvänd ett runt föremål (tex ett glas) och skär ut tre runda bitar per ros första biten rullas ihop sen rullas nästa bit runom och lika med den tredje se till att skarvarna inte hamnar åt samma håll kavla ut grön marsipan till bladen skär ut blad med en kniv och andvänd baksidan av kniven till att rita bladens streck böj sedan bladen dela varje tårt botten i tre delar stryk ut hallonsylt på nedersta delen lägg på den andra delen och stryk på ett tjockt lager med vaniljkräm ovanpå vaniljkrämen stryker du ut lika mycket grädde och på med den tredje delen stryk på grädde ovanpå tårtan och runt om gör samma sak med de andra tårtbottnarna kavla ut vit marsipan finns att beställas eller köpas i konditori eller livsmedels affär andvänd florsocker att kavla så att marsipanen inte fastnar i bordet lyft ofta på marsipanen rulla upp marsipan plattan på en pinne och rulla den sedan över en tårtbotten (våning) upprepa samma sak med de andra två våningarna placera första våningen på ett spetspapper och ditt tårtfat sedan de andra två våningarna ovanpå makera försiktigt med ett glas halvmånar (bågar) runt varje våning som du sedan spritsar i med kristyren denna tårtan med ett tunnt lager av florsocker andvänd en sil placera ut rosorna runt hela tårtan och lägg ett grönt blad på varje sida om rosorna på toppen placerar du ditt brudpargör en liten skylt av utkavlad vit marsipan på skylten skriver du brudparets namn med pikeringsgele` finns att köpa i livsmedels butikerna som du håller i en liten pappersstrut och skriver med gör ett litet hål i struten


Fransk Nougat


Fransk Nougat härlig fransk nougat receptet ger ca 36 bitar godis  till de hära receptet behöver du
elektronisk stektermometer  köksmaskin med flat visp/blandare diskhandskar bakplåtspapper för bakning kavel

2,75 dl socker
1 dl flytande honung
1 dl glykossirap
1 dl vatten
2 st små äggvitor
0,5 dl socker
100 g pistagenöt
130 g skållad sötmandel
130 g skalade hasselnötter
florsocker att pudra med

Gör så hära
Sätt ugnen på 150 grader koka socker,honung ,glykos och vatten i en kastrull tills sockerlagen når en temperatur på 148 grader andvänd en stektermometer vispa under tiden äggvitorna och den andra mängden socker till en luftig och kramig marängsmet vispa inte för hårt (andvänd den flat  vispen/blandaren i din köksmaskin) häll sedan sockerblandningen långsamt i en tunn stråle över marängsmeten och vispa i ca 10 minuter tills den känns vit och lite luftig värm under tiden pistagenötter, mandel och hela skalade hasselnötter i ugnen i ca 10 minuter och ta ut innan de börjar få färg ta gärna på dig diskhanskar för att skydda dig från den varma massan tillsätt varma nötter och mandel i smeten och rör ner dem försiktigt på lägsta hastighet blanda bara så att nötterna fördelas jämt i smeten pudra florsocker på ett bakplåtspapper bred ut smeten pudra igen ovanpå och lägg slutligen över ett bakplåtspapper kavla ut eller tryck ut nougaten till cirka 1,5 cm tjocklek och låt svalna skär i bitar förvara gärna i glasburkar i rumstemperatur

Kokos toppar


Kokos toppar försvinnande goda!!

50 g smör
2 st ekologiska ägg
1 dl socker
5,5 dl kokosflingor
1 st lime rivet skal

Gör så hära

Sätt ugnen på 175 grader varm luft smält smöret och rör samman med övriga ingredienser låt smeten svälla 10 minuter klicka ut smeten och forma till toppar på en plåt med bakplåtspapper grädda tills den blir gyllene i ca 15 minuter

Leilas pizzadeg


Leilas pizzadeg
en fin och smidig pizzadeg är grunden till en riktigt god pizza

50 g färsk jäst
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
0,5 dl olivolja
3 dl  ljummet vatten
7 dl vetemjöl special

Gör så hära
Blanda jäst ,socker ,salt,olivolja och fingervarmt vatten (37 grader) i en degbunke rör i mjöl lite i taget tills du får en fast och elastisk deg spara resten av mjölet till utbakning jäs degen i bunken under bakduk i cirka 25 minuter dela degen på 4 bitar och baka ut dem med kavel på mjölat bakbord

saftig choklad och hasselnöt tårta


saftig choklad och hasselnöt tårta (Glutenfri ) Detta är en super god  glutenfri kaka som man även kan andvända som tårtbotten om man vill göra en glutenfri kalastårta fyll den då med nutella och banan och toppa med lätt vispad grädde och färska bär

300 g hela hasselnötter
300 g mörk kvalitets choklad 70%
1 msk kakao av god kvalitet
200 g mjukt smör
1 dl socker
6 st ekologiska ägg
5 droppar citron
smör till formen
florsocker att pudra på kakan vid servering 
ätliga blommor och sidenband till garnering 

Gör så hära 
sätt ugnen på 200 grader mixa nötterna till ett fint pulver bryt 200 g av chokladen i bitar och kör den i mixern tillsammans med nötterna tillsätt kakao,smör och socker och mixa krämigt separera äggen och tillsätt äggulan i smörsmeten och mixa vispa upp vitorna i en torr och ren bunke till ett hårt skum tillsammans med 5 droppar citronsaft vänd försiktigt ihop äggvitan med chokladsmeten lite i taget fyll smeten i en smord kakform av teflon med löstagbara kanter bryt den resterande chokladen i bitar och stick ner dem i kakan baka tårtan mitt av ugnen i cirka 30 minuter prova med sticka tänk på att chokladbitarna kommer att kladda av sig på stickan trots att kakan är färdig servera tårtan med lättvispad grädde eller vaniljglass 
 




Budapets längd med bär


Budapest längd med bär
8-10 bitar

6 äggvitor
3 dl socker
1 dl vetemjöl
1 1/2 hackade nötkärnor
1/2 msk kanel
1 påse (50 g ) mandelspån

Fyllning
4 dl vispgrädde
250 g blåbär och hallon


Steg 1 Sätt ugnen på 175 gradervispa vitorna till hårt skum tillsätt sockret,lite i taget under vispningen
Steg 2 Blanda mjöl,nöthack och kanel vänd ner blandningen i smeten utan att röra för mycket
Steg 3 Bred ut smeten i en långpanna som klätts med bakplåtspapper ca 30x40cm strö över mandelspån grädda mitt i ugnen 15-20 minuter
Steg 4 Stjälp upp kakan på ett nytt bakplåtspapper och för över på ett galler så att det kommer luft underifrån låt svalna
steg 5 vispa grädden och bred den över kakan strö över bären
steg 6 rulla ihop kakan från långs lägg in rullen i frysen i minst 4 timmar

spök kyckling






spök kyckling 200 grader varmt


4 st kyckling file 1 liten burk creme frache

MARINAD

0,5 olja
0,5 soja
1 msk curry
1 msk papprika pulver
2 vitlöks klyftor pressad
1 krm svart peppar
0,5 msk citronsaft


dela kycklingen på mitten lägg kycklingen i marinaden
15 min

lägg allt i en ungs form stek i ugnen 15 minuter

Lyft ur kyclingen och vispa ihop creme frache med marinaden till en sås
lägg till baka kycklingen och häll såsen över kycklingen
grädda ytligare 15 minuter

servera med ris eller klyftpotatis


choklad muffins underbara cupcakes med choklad frosting



chokladmuffins

UNDERBARA CUPCAKES MED CHOKLAD FROSTING

3 ÄGG
2,5 DL SOCKER
1 TSK VANILJSOCKER
50 GRAM SMÖR
1 DL GRÄDDFIL
2 MSK KALLT KAFFE
3,5 DL VETEMJÖL
2 TSK BAKPULVER
4 MSK KAKAO
1 NYPA SALT
100 G MÖRKT KVALITESCHOKLAD 70%
chocolate frosting:

60 GRAM SMÖR
5 DL FLORSOCKER
1 TSK VANILJSOCKER
0,5 DL KAKAO
100 GRAM PHIADELPHIAOST
1 MSK VARMT KAFFE
STRÖSSEL ELLER BLOMMOR TILL GARNERING

GÖR SÅ HÄR

1 SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER
2 VISPA ÄGG ,SOCKER, OCH VANILJSOCKER VIT OCH RIKTIGT PÖSIGT
3 SMÄLT SMÖRET HÄLL I GRÄDDFILEN OCH KAFFET OCH BLANDA DET MED ÄGGSMETEN
4 BLANDA VETEMJÖL , BAKPULVER KAKAO OCH SALT OCH VÄND FÖRSIKTIGT NER DEN I SMETEN
5 HACKA DEN MÖRKA CHOKLADEN GROVT OCH SMÄLT DEN I ETT VATTENBAD I EN SKÅL ÖVER
KOKANDE VATTEN
VÄND NER CHOKLADEN I SMETEN
6 PLACERA UT PAPPERSFORMAR I EN MUFFINSPLÅT OCH FYLL FORMANA TILL 2/3 MED SMET
7 GRÄDDA I MITT AV UGNEN I CA 15 MINUTER LÅT SVALNA
8 CHOCOLATE FROSTING:

9 RÖR SMÄLT SMÖR, FLORSOCKER, VANILJSOCKER KAKAO OCH PHIADELPHIAOST KRÄMIG RÖR SIST NER KAFFE
10 BRED FROSTINGEN PÅ CUPCAKESEN OCH GARNERA MED SRÖSSEL ELLER BLOMMOR FRÅN RECEPT.NU

Grillade kycklingburgare med mangosalsa


Grillade kycklingburgare med mangosalsa

800 g kycklingfärs
3 st salladslökar fin hacka
1 klyfta vitlök riven
1 st röd chili fin hackad
1/2 kruka färsk koriander fin hackad
2 tsk japansk soja
1 st lime saften av
svartpeppar
1 tsk flingsalt
olivolja


Tillagning

Blanda ingredienserna och forma till ganska stora kycklingburgare grilla snyggt i grill panna så de får fina ränder


Mangosalsa

0,5 mogen mjuk mango
0,5 kruka mynta
2 dl tjock grekisk yoghurt
1 msk mango chutney
1 krm chili

Tillagning

Kör alla ingredienser med en stavmixer

Mustig kyckling gryta


Mustig kyckling gryta

400 g kycklinglårfile`
1 äpple rött,sött
2 msk curry
2 msk mango chutney
3 schalottenlökar
ingefära hackad
2 tsk smör
1 pkt soja grädde


Gör så hära

Dela kycklingen i mindre delar varje lår delas på tre fin hacka det skalade äpplet fin hacka löken fräs smör i en gjutjärns gryta lägg ned kycklingen låt fräsa några minuter lök samt curry låt fräsa några minuter tillsätt ingefära,äpple smaka av med salt och peppar slå över sojagrädden och låt puttra 10 minuter servera med grönsallad,fullkornsris

Aubergine och avokado dipp


Aubergine och avokado dipp

1 aubergine
2 avokado
2 msk tahini-sesampasta
3 msk citronsaft
hackad dill och persilja
några droppar tabasco
3 msk olivolja



Mediterranean omelett


Mediterranean omelett

4 ägg
4 äggvitor
1 tomat skivor
1 näve färsk spenat
2 msk fetaost
4 skivor rödlök
5 skivor zucchini
olivolja
salt och peppar

Gör så hära

Vispa upp äggen i en skål salta och peppra häll lite olivolja i en stekpanna lägg ned tomater,lök,zucchini i stekpanna och fräs någon minut slå över de uppvispade äggen vispa med en gaffel i pannan längs kanterna OBS! svag värme på spisen lägg i fetaosten och spenaten och låt steka färdig vik ihop omeletten i panna en bra frukost eller lunch

Exotisk fruktsallad


Exotisk fruktsallad funkar som frukost eller mellanmål

1 dl tärnad färsk ananas
1 dl tärnad mango och papaya
1 dl grovt hackade caschewnötter
1 kiwifrukt skalad och tärnad
1 passions frukt

Tillagning

Blanda alla ingredienser i en skål och toppa med färsk passions frukt

Fetaost kräm


Fetaostkräm som dipp

150 g äkta fetaost gjord på fårmjölk
en halv burk keso
2 msk olivolja
1 kruka basilika (endast löven )
1 nypa salt
2-3 pressade vitlöksklyftor beror på hur stark du vill ha den

Tillagning

Kör alla ingredienserna med en stavmixer slå på oljan lite i sänder så att en slät massa bildas låt stå i kylen 1 timme innan servering

Julig dinkel limpa


Julig dinkel limpa

5 dl dinkelsikt
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2,5 dl fyrkornskross
1 dl vetegroddar
1 tsk havssalt
4 tsk bikarbonat
5 msk blandade bröd kryddor
1 l ekologisk filmjölk
1 dl russin
0,5 dl sirap

Gör så hära !

Sätt ugnen på 175 grader blanda alla torra ingredienser rör ned filen och sirapen smöra och bröa två 1,5 liters avlånga formar grädda ca 100 minuter


Annas Lussekatter


Annas Lussekatter

5 dl mjölk
1 ägg
1 pkt jäst för söta degar
1 krm salt
5-8 dl dinkelsikt
1 pkt saffran
175 g smör smält
2,5 dl råsocker
1 ägg till pensling
russin

Gör så hära

Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt) smula ned jästen i en bunke strö över saltet slå mjölken i bunke och rör ut jästen tillsätt ägget och saffran rör ned mjöl lite i taget tills degen släpper från kanterna i bunke degen skall dock fortfarande vara på gränsen till kletig låt jäsa till dubbel storlek ca 35 minuter smält smöret häll smöret över den jästa degen samt tillsätt sockret rör /knåda ned mera mjöl tills degen fått fin färg och luftig konsistens häll ut på bakbordet och knåda degen ca 7 minuter forma degen till lussekatter i önskad form lägg på smörad plåt låt jäsa yttligare 30 minuter under duk pensla lussekatterna försiktigt med det uppvispade ägget tryck i russin grädda i ca 10 minuter i 220 grader i mitten av ugnen låt svalna innan bullarna packas i påse
Godjul!

Kvällsdryck med smak av honung och citron


Kvällsdryck med smak av honung och citron

1/2 glas vatten
2 tsk honung
3 tsk citronsaft

Tillagning

Koka upp vattnet och låt svalna till ca 37 grader blanda med honung och citron

Ingefärs te


Ingefärs te

1,5 liter vatten
5-7 cm färsk ingefära i grova bitar

Tillagning

Sjud ingefäran i vattnet på svag värme under ca 1 timme tag ut ingefäran och häll upp i en termos spara i en kanna i kylen drick en kopp av det varma theet riktigt hett!

Energy smoothie


Energy smoothie perfekt mellanmål

2 tsk nymalda linfrön
2 tsk vetekli
1 dl soja yoghurt
1 dl sojamjölk
1 dl jordgubbar
1 dl blåbär

Gör så hära
Mixa alla ingredienser med stavmixer häll upp i glas och servera

Mixad grönsaksdrink


Mixad grönsaksdrink passar till mellanmål

1 delad paprika
1 skivad tomat
1 halv gurka
1 bit ingefära
1 chili
1 avokado i bitar
1/2 citron
cayennepeppar
blad persilja

Mixa alla ingredienser till en slät drink servera i glas


Energi kokosbollar


Energi kokosbollar

1 dl malda mandlar
1 dl malda valnötter
2 dl katrinplommon blötlagda
2 dl kokosflingor
1 tsk kanel

Gör så hära
Mal eller hacka nötterna i en mixer mixa  ned katrinplommon lite i taget mixa ned kokosflingorna lite i taget tillsätt kanelen forma smeten till runda bollar och rulla i kokos håller i kylskåp ca 10 dagar

Blåbärsmuffins Nyttiga


Blåbärsmuffins nyttiga

3ägg
1 dl farinsocker
1,5-2 dl råsocker
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk  bakpulver
1 krm salt
2,5 dl fullkornsmjöl av dinkel
2,5 dl dinkelsikt
1,25 dl havremjölk
1 dl olivolja
3-5 dl tinade frysta bär

Tillagning
Smörj en muffins plåt för 12 st muffins sätt ugnen på 200 grader vispa ägg och socker pösigt vispa ner vaniljsocker ,bakpulver och salt blanda sedan ner dinkelmjölet ,mjölk och olivolja till en jämn smet rör därefter försiktigt ned bären fördela smeten i muffinsformarna fyll dem med smet grädda mitt i ugnen ca 20 minuter

Fisksoppa


Fisksoppa
0,5 färsk röd chilifrukt fin hackad
1 vitlöksklyfta
2 schalottenlök
0,5 liten färnkål
2 morötter
2 msk tomatpure`
5 dl fisk/räk buljong
1 dl persilja hackad
2 dl soja grädde
citron
2 dl skalade räkor
3-400 g fisk i bitar

Fond
olivolja/smör
4 schalottenlökar
2 morötter
0,25 färnkål
2 msk tomatpure`
5 vitpeppar korn
1 l vatten

Gör så hära
Skala räkorna häll lite olja i en stor kastrull fräs schalottenlök, morötter,färnkål och tomatpure` några minuter utan att det får färg sila av och koka ihop fonden ca 30 minuter  på låg värme hacka schalottenlöken fint och smält i olivolja/smör hacka chilin och låt fräsa med tillsätt eventuellt en hackad vitlöksklyfta strimla morot och färnkål i tändstickstora bitar lägg ned i grytan och låt fräsa försiktigt utan att de tar färg tillsätt tomatpure`n häll i fonden och lite juice från citron tillsätt räkor,fisk samt soja grädde och låt puttra någon minut tills fisken blivit genom kokt avsluta med att röra i persiljan serveras rykande het i soppskålar

Ugnsbakad torsk med rotfrukts täcke


1 torskfilé 150 g
Ugnsbakad torsk med rotfrukts täcke 1 portion
torskfile`(150 g)
saften av en halv citron
1/4  palsternacka
1/4 kålrabbi
1/4 dl grönsaks buljong
smör till formen
salt och vitpeppar
lite persilja
0,5 dl fisk buljong
0,5 creme fraiche

Tillagning

Lägg upp file`erna på ett fat och droppa över 2/3 av den färsk pressade citronen riv potatis, palsternacka och kålrabbi grovt koka upp grönsaks buljongen lägg i de rivna rotfrukterna och koka 2 minuter sätt ugnen på 225 grader smörj en ugnsfast form med smör lägg i torskfile`erna salta och peppra hacka bladpersiljan grovt sjud upp buljongen och blanda ner creme fraiche och persilja smaka av med resten av citronsaften  salt och peppar  blanda ner de rivna rotfrukterna i såsen  och bred ut den över torsk file`erna sätt in i ugnen 10-13 minuter servera med grönsallad

Nyttiga burgare anna skippers vegetarisk burgare


Nyttiga burgare anna skippers vegetarisk burgare
4 portioner

Bönbiffar
4,5 dl kokta kidneybönor
2,5 dl riven squash lättfräst
1 morot riven
1 schalottenlök hackad
1 dl miso buljong
2 msk färska örter
1 vitlöksklyfta hackad
salt pch peppar efter smak
tillbehör fullkorns bröd i tunna skivor salladsblad 1 lök 1 tomat mjölksyrad gurka hackad en klick yoghurt nyttig senap

Gör så hära
Kör alla ingredienser till bön biffarna i en mixer eller mixa med en stavmixer till en grov smet forma biffarna och stek på svag värme i smör montera genom att först skiva lök,tomat och sallad lägg burgarna i bröden och lägg därefter på grönsakerna ,ketchup lägg på brödlocket

Anna skippers Vegetarisk lasagne


Vegetarisk lasagne
2 stora morötter rivna
4 färska tomater hackade
1 stor 2 små rödlök
Blanda ovanstående
Lasagnens ``färs``
1 stor eller 2 små zucchini hyvlade på längden
1 påse färsk spenat
ovanstående blir lasagnens plattor
1 pkt soja grädde
lite salt och peppar
1 pkt fetaost inga mägder ovanstående blandas ihop och blir ost såsen


Varva färs,plattor och ostsås avsluta med lite ostsås på toppen och grädda ca 30 minuter i 175 grader toppen ska få lite färg och allt ska bli genom varmt

Zucchini spagetti med tomatsås


Zucchini spagetti med tomatsås

Tomatsås
1 msk olivolja
1 gil lök hackad och stekt
2 vitlöksklyftor hackade
1 burk körsbärstomater på burk
1/2 kruka basilika
1/4 tsk krossad stark röd chili peppar

Värm oljan i en gryta och lägg i lök och vitlök stek under omrörning tills löken börjar mjukna ca 2 minuter rör i tomater,basilika och chili peppar sätt på lock och låt puttra ca 10 minuter


Zucchini spagetti
1 zucchini
olivolja
salt och peppar

Riv zucchinin i långa strimlor som spagetti med hjälp av ett rivjärn lägg ned i kokande vatten 1-2 minuter häll av vattnet och ringla över olivolja, salt och peppar häll upp på tallrik och toppa med tomatsåsen

Nyttig frukost morgon gröt med havregryn


Nuttig frukost morgon gröt med havregryn

Ingredienser:
1 dl ekologiska havregryn
2,5 dl vatten
1 msk psylliumfrön
1 msk krossade linfrön
1 nypa salt
Gör så hära
Koka gryn + salt i vattnet  i några minuter andvänd inte mikrovågsugn då förlorar du värdefull näring vill du ha mera smak på kan du riva ett halvt äpple i gröten och låta koka med servera med soja mjölk och äppelmos

broccoli soppa


Broccolisoppa

Ingredienser:
250 g broccoli
1 lök
1 zucchini
1 msk olivolja
1/2 msk curry
0,6 l vatten
1 kycklingbuljongs tärning
0,5 tsk timjan
1 krm sambaloelek
salt och peppar
1 dl soja grädde
Tillagning:
Skala och hacka lök och zucchini dela broccolin i mindre buketter häll olivoljan i en kastrull fräs lök,curry,sambaloelek och timjan i olivoljan i ca 1 minut tillsätt zucchini och broccoli rör om och fräs i några minuter tillsätt vatten och buljong och sätt på locket på kastrullen koka i 20 minuter ta av soppan från värmen mixa soppan med en stavmixer salta och peppra efter smak tillsätt sojagrädde

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0